I helgen hamnade jag i en rejäl debatt med mina barn 12 och 15 år. Bakgrunden var inte hur mycket Fortnite eller Youtube de konsumerar, det var en debatt som repriserades på SVT där kärnkraften diskuterades.
Jag frågade barnen: vad tycker ni om kärnkraft? Hade det varit på 80-talet när jag växte upp hade varenda barn på gatan haft en åsikt. Inte mina barn av idag. De var lite försiktigt positiva till kärnkraft, samtidigt som de i nästa andetag tyckte Gretas nobelpris är årets mest självklara spel på Unibet.
Logiken skrek att så kunde man väl inte tänka om man var en rimlig begåvad och medveten tonåring 2019. Jag var ju därför förstås tvungen att gräva lite mer i denna oximorandoftande situation.
Efter att ha skrapat lite djupare under ytan av frågeställningen, gav dottern mig lite bättre förståelse av hur hon resonerade:
”Men pappa, vi kan väl göra andra saker för miljön än att ta bort hälften av all energi?”. Jag rättade: ”det är 30-40% som är kärnkraft av energiförsörjningen i sverige” och fortsatte vara den provocerande pappan: ”Vadå ’andra saker’? Och hur långt räcker det?”.
I bakhuvudet snurrade en parallell fundering: Visst tar vi en del ansvar? Vi har ju tex en hybridbil, incentiverade av ett statligt finansierat förmånsvärde och en generös supermiljöpremie. Men...
...när vi åkte till fjällen på sportlovet så sa samtidigt min Automile-app att vår ”miljöbil” drog 1,2 liter milen. Va - 1,2 liter per mil!? Bakhuvudet gjorde mig på ytan stolt miljömedveten, men i djupet kände jag som om jag lurade både mig själv och planeten.
Tillbaka i diskussionen med barnen försökte jag nu adressera frågan om vad vi faktiskt alla kan göra. Jag visade barnen min energiapp Greenely: ”Vecka 9 när vi var i fjällen drog vårt hus 44% mindre el än veckan innan, det var väl bra!”
Dottern: ”Men vad var det som drog el då, hade vi glömt lamporna på hemma?”. ”Och jag spelade inte på datorn på en hel vecka, vad är det egentligen som drar el här hemma”, fortsatte sonen.
Frun vaknade och frågade: ”Men hur ligger vi till jämfört med andra hushåll som oss?”, varpå jag utifrån Greenely appen kunde meddela att vi igår använde 57% mer el än andra motsvarande energikonsumenter. Va - 57%! Vi satte oss runt bordet och diskuterade vad vi som individer och som familj kan göra, nedbrutet på relevant och hanterbar nivå. Inte på kärnkraftsnivå.
Jag blev med ens påmind om styrkan i det självklara: det som mäts på ett för en individ relevant sätt, det har förutsättningar för att hända.
Tänk om alla hade Greenely, där vi med teknologi och AI kunde hjälpas åt att optimera våra gemensamma energiresurser. Där vi börjar med att mäta det uppenbara, elkonsumtionen, men adderar en mängd andra individuella datapunkter. Vilka produkter köper jag med mitt ICA-kort? Hur ser mitt personliga transportflöde ut, vad är bil (och vilken), vad är lokaltrafik och vad är en Voi eller Vässla? Vad pensionssparar jag i? Hur mycket flyger jag? Hur mycket klimatkompenserar jag? Allt detta och mycket mer information skulle kunna bearbetas och skapa en personlig miljöprofil och ranking för varje individ. Att vi sedan som en konsekvens skulle montera upp varningstexter på hus som har för dålig miljöranking, det är sannolikt inte rätt väg att gå. Men att offentligt berömma och hylla de som tar ansvar, det måste ju alla kunna skriva under på. Kanske du Prins Daniel kan driva på för att återinför adelsprivilegiet, men då som en ”miljöadel”. Eller kanske du Magdalena kan föreslå ett individualiserat ”miljöskatteavdrag” för de som går före och visar vägen?
Och konsumenterna är redo. Det visar inte bara Greta-generationen. Ett bolag som Greenely har haft en näst intill exponentiell utveckling senaste månaderna och har idag över 50 000 svenska konsumenter som trackar och optimerar sin elkonsumtion, direkt från den smarta elmätaren som vi alla har i våra hem till den egna mobiltelefonen.
Så Tanmoy Bari och Mohammed Al Abassi, ni som några av de smartaste entreprenörerna KTH och Sverige har fostrat, nu är det upp till er att fortsätta ert glimrande jobb och fortsätta hjälpa oss konsumenter att mäta rätt saker, så att rätt saker blir gjorda för planetens bästa - keep up the green work!
Our press